• 14078477976stooktips.jpg

Stooktips

Zet wat kleine aanmaakhoutjes als een piramide neer. Leg hier vervolgens een aanmaakblokje onder en steek het aan.

Als het aanmaakhout goed brandt kunt u er groter hout omheen zetten. Zorg dat u niet in één keer grote blokken plaatst! Binnen 20 minuten moet u een redelijk vuur hebben branden. Mocht dit niet zo zijn dan voegt u waarschijnlijk te snel grote blokken toe.

Op het moment dat het vuur goed op temperatuur is kunt u er grote blokken op leggen. Hierdoor hoeft u minder hout te gebruiken.

Stook niet te zacht, maar zorg er voor dat het vuur op temperatuur kan komen. 

Te zacht stoken geeft namelijk veel roet aan de achterwand van de open haard en daardoor ook in het rookkanaal. De roet of creosoot in het rookkanaal is brandbaar, en alleen daardoor kan een schoorsteenbrand ontstaan.

Door ervaring leert u hoe u moet stoken.

  

Verdere tips

Stook de kachel of open haard uitsluitend met schoon, droog hout. 

Zorg voor voldoende luchttoetreding. Een openhaard gebruikt namelijk gemiddeld 300 m³ lucht per uur! Een beluchting of een andere vorm van ventilatie is dus te adviseren. Een rooster boven de schuifpui in een mechanisch geventileerde woning is onvoldoende!

Stook geen klein vuurtje in een grote open haard of kachel. De haard moet op temperatuur kunnen komen om goed te kunnen branden.

 

Veiligheid

Laat het rookkanaal jaarlijks vegen. Laat het kanaal 2x per jaar vegen als u de haard veel stookt of als u de openhaard ook als barbecue gebruikt.

Laat een open vuur niet onbewaakt achter.

Houd brandbare materialen zoals kleden en meubilair op veilige afstand van het vuur. Houd kleine kinderen uit de buurt van open vuur en laat ze niet zonder toezicht in een ruimte waar een haard brandt. Doof het vuur niet, maar laat het vanzelf uitgaan. 

Bij een schoorsteenbrand de brandweer bellen, de klep van de openhaard sluiten en het vuur in de openhaard doven met zand of keukenzout. Gebruik nooit water.

 

locatie Haarlem

  • Reijnhoudt & van der Zwet
  • Stephensonstraat 31
  • 2014 KB Haarlem - Ingang Kol Tegels
  • 023 - 53 13 709

locatie Sassenheim

  • Reijnhoudt & van der Zwet
  • Wattstraat 66
  • 2171 TR Sassenheim
  • 023 - 53 13 709

openingstijden

Haarlem:

Maandag

Dinsdag 

Woensdag  t/m Vrijdag    

Zaterdag 

09:00 -17.00 

Gesloten (alleen op afspraak) 

09:00 - 17:00    

10:00 - 17:00 

   
 

 

 

Sassenheim: 

Donderdag

Vrijdag                    

Zaterdag      

12:00 - 17:00 

12:00 - 17:00 

10:00 - 16:00

 

 

 

facebook youtube pinterest
merken